flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники ДСА України взяли участь у круглому столі від Проекту ЄС "Право-Justice"

08 липня 2020, 15:20

Сьогодні, представники ДСА України Тетяна Іванченкова – заступник начальника відділу адміністрування нерухомим майном управління з питань об'єктів державної власності, Оксана Скрипай – головний спеціаліст відділу адміністрування рухомим майном управління з питань об'єктів державної власності, Олена Ігнатченко – начальник відділу інформаційно-аналітичної роботи та міжнародного співробітництва й Наталія Мокарєва – головний спеціаліст цього відділу, взяли участь у роботі круглого столу: "Зручне ознакування як складова клієнтоорієнтованості суду", який проводився у режимі відеоконференції.

У засіданні взяли участь представники Ради суддів України, органів судової влади, територіальних управлінь ДСА України, модельних судів, де реалізовуються пілотні проекти з ознакування суду, громадських організацій, а також міжнародні та українські експерти Проекту Європейського Союзу "Право-Justice"  та Проекту "Нове правосуддя" Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) .

Засідання круглого столу було ініційоване Проектом ЄС "Право-Justice" (далі- Проект) в рамках Ініціативи "Модельні суди", яка передбачає заходи із вдосконалення організації роботи судів, зокрема, у сфері надання судових послуг, кадрової політики у судах, роботи із вразливими групами населення, безпеки суду, тощо.

Із вітальним словом до учасників круглого столу звернулась Міжнародний Головний Експерт з питань судової реформи Проекту ЄС "Право-Justice"  Анна Адамська-Галлант, яка представила експертів Проекту, які працюють над вдосконаленням організації роботи у сфері клієнтоорієнтованості суду, у тому числі:  Жівіліє Навіцкайте-Бабкіну - міжнародну експертку з питань комунікації Проекту (Литва), Іріну Урумову - міжнародну експертку Проекту (Вірменія).

Модератори круглого столу Жівіліє Навіцкайте-Бабкін, Іріна Урумова, Євгенія Бондаренко (національна експертка  Проекту), Наталія Чумак (заступниця начальника Територіального управління ДСА України в м. Києві), Уляна Пашина (національна експертка проекту "Зручний суд"), Людмила Слива (координатора компанії "Чесно. Фільтруй суд! " Центру демократії та верховенства права) представили для обговорення учасниками круглого столу напрацювання (у тому числі у форматі презентацій)  з питань: загальних принципів впровадження клієнтоорієнтовного підходу у суді, розробки  Ініціативи "Модельні суди" щодо покращення ознакування українських судів, досвід країн Європейського суду щодо навігації приміщень та ознакування з урахування потреб різних категорій населення.

У своєму виступі представник ДСА України Оксана Скрипай зазначила, що прогресивний досвід міжнародних партнерів щодо клієнтоорієнтованості судів, який вони запровадили у своїх державах, є не лише інформаційним, а й корисним для організації роботи українських судів у напрямку створення комфортних умов для відвідувачів суду та надання їм якісних судових послуг.

"Людина, яка звертається до суду має отримувати максимум інформації про організацію роботи судової установи та вільно орієнтуватися у приміщенні суду за допомогою покажчиків руху. Більше того, ми маємо створювати такі умови перебування громадян у суді, щоб вони відчували себе максимально комфортно, попри ті обставини, які спонукали їх сюди звернутися", - зазначила Оксана Скрипай.

Крім того, було запропоновано об'єднати всі напрацювання Проектів у напрямку організації роботи щодо клієнтоорієнтованості судів в один інформаційний продукт, з метою впровадження єдиних стандартів надання послуг громадянам, які звертаються до суду.

Голова Ради суддів України Богдан Моніч у своєму виступі подякував представникам та експертам міжнародних Проектів за напрацювання та підтримав ініціативу ДСА України щодо  виготовлення єдиного методичного посібника для зручності роботи працівників судів та досягнення єдиного стилю ознакування простору.

У своєму заключному слові Головний Експерт з питань судової реформи Проекту ЄС "Право-Justice"  Анна Адамська-Галлант подякувала усім учасникам круглого столу за жваве обговорення важливих питань та співпрацю.