flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Людмила Гізатуліна:"Доступність правосуддя для кожної людини є найвищим мірилом верховенства права"

16 липня 2020, 09:18

Навчальний курс: "Підготовка тренерів з впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду", який розпочався 15 липня за ініціативою Проєкту ЄС "Право-Justice", привернув чимало уваги суддівської спільноти та громадськості. Адже робота із вразливими категоріями користувачів суду є надзвичайно відповідальною та потребує відповідної підготовки.

Саме тому експерти Проєкту ЄС "Право-Justice" у форматі Ініціативи "Модельні суди" провели спеціальний конкурс, за результатами якого сформували першу групу із 26 слухачів – майбутніх тренерів. За словами Анни Адамської-Галлант, головної міжнародної експертки з питань судової реформи Проєкту ЄС "Право-Justice", у подальшому вони самостійно зможуть передати набуті спеціальні професійні знання та навички своїм колегам задля поширення кращих європейський практик із забезпечення доступу до правосуддя для вразливих користувачів суду.

З вітальним словом до учасників навчального курсу звернулась Людмила Гізатуліна – заступник Голови Державної судової адміністрації України.

 

Вона подякувала Проекту ЄС "Право – Justice" за реалізацію Ініціативи "Модельні суди" та особливу увагу до питання  впровадження в українських судах спеціальних сервісів для вразливих категорій відвідувачів суду адже доступність правосуддя для кожної людини є найвищим мірилом верховенства права. Участь у судовому процесі вразливих потерпілих та свідків (неповнолітніх осіб (особливо для дітей), осіб, які постраждали внаслідок насильницьких дій) є для них травматичним та стресовим досвідом. Одне із завдань суду під час процесуальних дій забезпечити їм почуття безпеки та додатково не травмувати.

"Викликів у цьому напрямку дуже багато, - зазначила Людмила Гізатуліна, і створення належних умов для проведення судових засідань в оточенні, дружньому до дитини, передбачено Національною стратегією реформування системи юстиції щодо дітей на період до 2023 року. Загальнодержавною програмою "Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини" передбачено створення так би мовити "зелених кімнат", тощо. Впевнена, що всі учасники навчального курсу стануть досвідченими тренерами та згодом зможуть поділитися зі своїми колегами набутими знаннями". 

До учасників навчального курсу також звернулися: Тарас Тарасенко – голова підкомітету з питань прав людини Комітету Верховної ради України, Валентина Ємельянова – директор Тестологічного Центру Національної школи суддів України, суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, заслужений юрист України, Олександр Баранов – виконуючий обов’язки Директора Координаційного центру з надання правової допомоги та  міжнародні експерти.

Навчальний курс: "Підготовка тренерів з впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду" триватиме до 7 серпня 2020 року і розрахований на  8 вебінарів з періодичністю двічі на тиждень та проходитиме у форматі відеоконференції.

Серед тем навчального курсу: "Концепція віктимізації, необхідність підтримки потерпілих та свідків та її еволюція", "Спілкування з вразливими  особами. Акцент на жертвах сексуального та гендерного насильства", "Спілкування зі спеціальними групами: дружнє спілкування з дітьми. Роль сприятливого для дітей середовища та спілкування для отримання доказів" та інші.