flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заступник Голови ДСА України Сергій Чорнуцький взяв участь у VIII Міжнародному судово-правовому форумі

07 серпня 2020, 08:20

Другий день роботи VIII Міжнародного судово-правового форум розпочався сесією "Правосуддя онлайн". Її учасниками були народні депутати України Роман Бабій і Тарас Тарасенко, Єгор Краснов – член Ради суддів України, суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, Сергій Чорнуцький – заступник Голови ДСА України, Івар Талло, експерт Проекту Європейського Союзу "Право-Justice", Денис Бугай, партнер ЮК VB PARTNERS, Олена Сукманова, партнер Sayenko Kharenko, Дмитро Таранчук, директор із правового забезпечення АТ "Фармак".  Модерували дискусію Лариса Швецова, член Вищої ради правосуддя та Юрій Моісеєв, радник юридичної компанії L.I.Group.

До обговорення були заявлені теми: "Електронний суд"- очікування та реальність"; як впроваджується ЄСІТС; "Карантинні виклики українського правосуддя; досвід дистанційних судових слухань.

Представляючи нові інструменти Єдиної судово-інформаційної телекомунікаційної системи (ЄСІТС), заступник Голови ДСА України Сергій Чорнуцький зазначив, що попри практичну відсутність належного фінансування судової системи в частині капітальних і поточних видатків, ДСА України активно працює над вдосконаленням діючих і створенням нових сервісів електронного правосуддя.

Зокрема, щодо "Електронного суду", то як зазначив Сергій Чорнуцький, на сьогодні він функціонує у базовому технічному функціоналі. До нього підключені всі місцеві загальні суди, долучений Касаційний адміністративний та Касаційний господарський суди у складі ВС, а сама система на початку 2020 року була доопрацьована з урахуванням зауважень і побажань користувачів, вийшло основне оновлення, було виправлено всі проблемні моменти і з 1 червня 2020 року "Електронний суд" працює вже у дослідній експлуатації.

"На сьогодні у відповідній системі зареєстровано понад 50 тисяч користувачів, подано 100 тисяч заяв, відповідно по яких відкрито провадження і здійснюється розгляд справ у судах", – наголосив заступник Голови ДСА України.

Найближчим завданням вдосконалення сервісу "Електронний суд" Сергій Чорнуцький назвав створення "електронного кабінету адвокатів", який буде інтегровано з реєстром адвокатів.

Заступник Голови ДСА  України також зазначив, що другий онлайн сервіс, поштовхом до реалізації якого стали карантинні обмеження – це онлайн зв'язок поза межами судів. За чотири місяці карантинних обмежень за допомогою цього сервісу вже проведено більше 20 тисяч судових засідань  поза межами суду, а всього в ньому зареєстровано близько 14 тисяч користувачів.

Щодо найближчих планів, то, за словами Сергія Чорнуцького, і надалі триватиме вдосконалення функціоналу "Електронного суду", буде оновлено інтерфейс ЄДРСР і у версії альфа-тестування буде запущено єдиний реєстр виконавчих документів.

У підсумку обговорення теми Сергій Чорнуцький звернувся до правників активно користуватися і тестувати нові сервіси, які є в "Електронному суді", та вносити свої пропозиції щодо їх вдосконалення.