flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ДСА України Зеновій Холоднюк ознайомився з проєктними роботами з реставрації Кадетського корпусу в Полтаві

10 серпня 2020, 14:26

7 серпня 2020 р. Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк відвідав Полтаву, де взяв участь у конференції, під час якої група архітекторів та проєктантів представила проектні роботи з реставрації пам’ятки  архітектури національного значення – Кадетського корпусу.

За ініціативи Державної судової адміністрації України 24 липня 2019 р. Кабінетом Міністрів України прийнято розпорядження про передачу з комунальної власності в державну власність до сфери управління ДСА України об’єкта нерухомого майна у м. Полтава, зокрема будівлі колишнього Полтавського кадетського корпусу загальною площею понад 12 тис. м. кв., яка розташована по вул. Соборності, 42, та є пам’яткою архітектури національного значення (входить до складу архітектурного ансамблю Круглої площі м. Полтава). Після проведення реконструкції у вказаній будівлі планується розмістити всі місцеві загальні суди м. Полтава.

Також у  конференції взяли участь представники проєктної організації, які ведуть виконання протиаварійних робіт і, які, власне, представили на розсуд громадськості та керівництва міста робочий проєкт під назвою: "Протиаварійні  роботи при підготовці до реставрації пам’ятки архітектури  національного значення нежитлової будівлі по вул. Соборності, 42, в м. Полтава – Кадетський корпус (ох.№577/5)". Замовником проєкту є  територіальне управління ДСА України в Полтавській області.

До обговорення також були запрошені голова Полтавського апеляційного суду  Сергій Гальонкін, голова Полтавського окружного адміністративного суду Сергій Удовіченко,  начальник територіального управління ДСА України в Полтавській області Іван Клочко, колектив територіального управління ДСА України в Полтавській області,  представники громадськості та ЗМІ.

Учасники конференції обговорили необхідність виконання реконструкції історичного купола з використанням історичної, іконографічної, художньої документації за станом на 1840-1941 років, відтворення покрівлі ребристого купола та інше.

"Місцеві архітектори провели величезну роботу, буду знайомитися, що на сьогоднішній день вже зроблено, щоби поставити крапку і починати процедуру відкритих торгів", - заявив під час заходу Зеновій Холоднюк.

"Це була тяжка робота, результатом якої стала співпраця всіх ланок влади. Це тривало два роки, з моменту, коли Юліан Матвійчук сказав, що треба спробувати врятувати Кадетський корпус, поки є ще що рятувати. Всі матеріали, які вже є напрацьовані, ми передамо новоутвореній робочій групі. По-друге, – це приклад, коли ми всі разом боремося за спільний результат", – сказав голова ГО "Збережемо Полтаву" Віктор Трофименко.

Рік тому очільник ДСА України, перебуваючи в Полтаві на об'єкті, наголосив, що вже зовсім скоро руїни Кадетського корпусу стануть історією, а реконструйована будівля стане Будинком правосуддя. Він висловив сподівання, що будівля Кадетського корпусу в самому серці Полтави стане новою окрасою міста, а занедбані коридори і зруйновані стіни можна буде побачити лише на архівних фото.

"Я думаю, що ця памʼятка архітектури цікавить не лише полтавців, але й усіх керівників держави. І я думаю, що в державному бюджеті знайдуться кошти для того, щоб довести все до логічного завершення. І ця будівля, цей красень буде радувати душу всіх полтавців"додав Зеновій Холоднюк.

На конференції проєктні роботи представляли та надавали до них пояснення: науково-методичний керівник, кандидат архітектури Оксана Бєлявська, директорка проєктної організації ТОВ "ПРОМАГРОПРОЕКТ" Валентина Бут, головний архітектор Олена  Попова, головний інженер проєкту Олександр Калінін, інженер-проєктувальник, кандидат технічних наук – Геннадій Трусов. Всі спеціалісти мають відповідні сертифікати.

 Довідково: наприкінці липня 2019 року Кабінет Міністрів України погодив передачу будівлі Кадетського корпусу до сфери управління Державної судової адміністрації України. 

Починаючи з жовтня минулого року йде процес передачі Кадетського корпусу на баланс Державної судової адміністрації, яка планує повністю реставрувати будівлю та розмістити в ній чотири суди: Октябрський, Ленінський, Київський районні суди міста Полтави та Полтавський районний суд Полтавської області.

Указ про заснування корпусу в Полтаві вийшов 1 лютого 1830 року. Згідно з наступним наказом від 5-го січня 1836-го заклад мав отримати назву "Петровського" на честь Петра I та його перемоги у Полтавській битві. До навчання в корпусі, окрім Полтавської і Чернігівської, як нащадків козацтва генерал-губернаторства, мали бути зараховані також вихідці Катеринославської і Харківської губерній, а їх дворянство мало натомість фінансово підтримувати заклад.

Відкриття корпусу відбулося 6 грудня 1840 року. Після перевороту, під час правління Скоропадського, корпус діяв як навчальний військовий заклад Української Держави. Заклад було закрито у лютому 1919 року. Під час захоплення Полтави денікінцями відновлював роботу (липень 1919 року). Остаточно припинив діяльність 19 листопада 1919 року у зв'язку з евакуацією в Сербію, де на його базі було утворено російську школу. В червні-липні 1919 року в приміщенні діяли Полтавські піхотні курси. У 1920 році у будинку розмістилася піхотна школа. Наступним періодом відродження 1958-го стало розміщення на території колишнього корпусу Полтавського вищого зенітного ракетного командного училища, котре було розформовано у 1995-му році.

Після розформування училища будівля корпусу перейшла до власності приватної особи з Ізраїлю і довгі роки точилась судова тяганина. Загалом з періоду 1995-го року будівля без належного нагляду дійшла до жалюгідного стану й потребує значних реставраційних робіт.

ДСА вже має успішний досвід із відновлення історичних будівель. Так, у 2018 році були відреставровані колишні військові казарми у центрі Харкова. Там розмістили Харківський апеляційний господарський суд. Окрім того, найближчими днями в Одесі мають відкрити реконструйовані будівлі колишнього військового містечка. Там відновили та з’єднали переходом два старих корпуси і розмістили в них П’ятий апеляційний адміністративний суд.

Кадетський корпус – одна з будівель ансамблю Круглої площі, побудована майже два століття тому. Там готували до військової служби дітей та підлітків. Останній випуск завершив навчання у девʼяностих. Відтоді споруда не виконувала ніяких функцій. Через відкритий доступ до Кадетського він не раз горів. Під час однієї з пожеж згорів купол. 24 липня 2019 рішенням Кабінету Міністрів споруду передали у державну власність до сфери управління Державної судової адміністрації України. Її огородили, поставили до неї охорону та почали попередні роботи.

Пресслужба ДСА України