flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Сергій Чорнуцький взяв участь в обговоренні питань, пов'язаних із особливостями роботи судів в умовах карантину

12 серпня 2020, 16:03

12 серпня 2020 року заступник Голови ДСА України Сергій Чорнуцький взяв участь у засіданні круглого столу, під час якого обговорювалися питання, що пов'язані із особливостями функціонування судів в умовах карантину. Зокрема,  впливом обмежувальних заходів на права та обов'язки учасників судових процесів, необхідністю дотримання розумного балансу між правом на безпечне довкілля для суддів, сторін у справах та правом доступу до правосуддя, а також недопущення випадків дискримінації учасників судових процесів під час карантинних заходів.

До участі в обговоренні зазначених питань також були запрошені: радник Голови ДСА України Світлана Глущенко, виконувач обов'язків начальника управління з питань об'єктів державної власності Руслан Холод та заступник начальника відділу адміністрування рухомим майном Олександр Ризак.

Ініціатором обговорення виступила Вища рада правосуддя, а долучилися до нього судді Верховного Суду, Вищого антикорупційного суду, Ради суддів України, Національної школи суддів України, представники Національної поліції України, Офісу Генерального прокурора, Міністерства юстиції України, Національної асоціації  адвокатів України, Державного бюро розслідувань, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Національного антикорупційного бюро України.

Таке широке представництво було зумовлено важливістю питань, винесених на обговорення, і забезпеченням безперешкодного доступу громадян до правосуддя із урахуванням інтересів усіх учасників судових процесів.

Сергій Чорнуцький зазначив, що до компетенції ДСА України в умовах карантину входило, в першу чергу, забезпечення суддів і працівників апарату судів засобами індивідуального захисту, антисептиками, організація належного пропускного режиму та безперебійного відеоконференцзв'язку технічними засобами суду й засобами поза межами судових установ.

Він також наголосив, що робота в умовах карантину стала поштовхом для вирішення технічних і технологічних питань, які пов'язані із розвитком підсистеми "Електронний суд" як складової Єдиної судово-інформаційної телекомунікаційної системи (ЄСІТС).

Як зазначив Сергій Чорнуцький, на сьогодні "Електронний суд" функціонує у базовому технічному функціоналі. До нього підключені всі місцеві загальні суди, долучений Касаційний адміністративний та Касаційний господарський суди у складі ВС, а сама підсистема на початку 2020 року була доопрацьована з урахуванням зауважень і побажань користувачів. Завдяки цьому вийшло основне оновлення, було виправлено всі проблемні моменти і з 1 червня 2020 року "Електронний суд" працює вже у режимі дослідної експлуатації.

Найближчим завданням вдосконалення сервісу "Електронний суд" Сергій Чорнуцький назвав створення "електронного кабінету адвокатів", який буде інтегровано з реєстром адвокатів.

Щодо онлайн зв'язку поза межами судів, то зі слів заступника Голови ДСА України, за чотири місяці карантинних обмежень за допомогою цього сервісу вже проведено понад 20 тисяч судових засідань  поза межами суду, а всього в ньому зареєстровано близько 14 тисяч користувачів.

"Разом з тим, ми маємо враховувати технічні можливості, які використовують учасники судових процесів, знаходячись поза межами суду. ДСА України не може нести відповідальність за якість, швидкість Інтернету та надійність обладнання, що використовується адвокатами", - підкреслив Сергій Чорнуцький.

Загалом, проведена робота з удосконалення "Електронного суду" та сервісів, які у ньому застосовуються, дозволяє мати надію, що доступ громадян до правосуддя буде забезпечуватися навіть в умовах посилення карантинних заходів.

Пресслужба ДСА України