flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Сергій Чорнуцький взяв участь в обговоренні використання хмарних сервісів у державному секторі

25 вересня 2020, 15:26

25.09.2020 заступник Голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький взяв участь в роботі круглого столу за темою: "Використання хмарних сервісів у державних підприємствах та органах влади в Україні".

Учасники заходу порушили низку питань, які стосувалися створення умов та перспективних кроків щодо удосконалення інфраструктури та використання хмарних сервісів органами влади України різних рівней та державними підприємствами. Представники Верховної Ради України, міністерств, відомств, потужних державних компаній, профільні фахівці та журналісти акцентували увагу на підвищенні рівня безпеки, захищеності зовнішніх каналів зв'язку, системи шифрування даних тощо.

Під час обговорення порушених питань Сергій Чорнуцький наголосив, що для остаточного поштовху розвитку хмарних сервісів вкрай необхідне прийняття базового закону («Про хмарні послуги») в цій сфері, проект якого парламент вже підтримав у першому читанні. В Законі має буте чітко визначені права і відповідальність надавачів та отримувачів таких послуг.

У своєму виступі заступник ДСА України також підкреслив важливість визначення чітких процедур в частині комплексної системи захисту інформації (КСЗІ) для державних органів, що користуватимуться хмарними сервісами. Крім цього, Сергій Чорнуцький звернув увагу учасників обговорення на усталеність практики державної закупівлі послуг хмарних сервісів. Зокрема, він зауважив на складнощах, що можуть виникнути у разі необхідності зміни операторів таких послуг за результами проведених торгів.

Учасники круглого столу висловили загальне бачення щодо розвитку хмарних сервісів у державному секторі та висловили сподівання на скоріше прийняття парламентом Закону України "Про хмарні послуги". На їх думку, він може стати основою стратегії Cloud First, яка допоможе Україні заощадити мільярди гривень державних коштів та стати на шлях справжньої цифровізації вже у найближчі роки.

Пресслужба ДСА України