flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Державної судової адміністрації України з робочою поїздкою відвідав Кіровоградську область

17 серпня 2015, 09:18

14 серпня 2015 року Голова Державної судової адміністрації України з робочою поїздкою відвідав Кіровоградську область.

Під час перебування на Кіровоградщині Зеновій Холоднюк взяв участь у підведенні підсумків діяльності судів Кіровоградської області в першому півріччі поточного року. На нараді були присутні: голова апеляційного суду Кіровоградської області Валерій Драний, в.о. голови господарського суду Кіровоградської області Володимир Балик та голова Кіровоградського окружного адміністративного суду Вадим Мирошниченко, начальник територіального управління ДСА України в області Григорій Дрок, голови, судді та керівники апаратів місцевих загальних судів.

Голова апеляційного суду Кіровоградської області Валерій Драний у своєму виступі звернув увагу присутніх на те, що протягом першого півріччя 2015 року в судах загальної юрисдикції Кіровоградської області кількісний склад суддів становив 141 штатну одиницю, з яких фактично здійснювали судочинство 104 судді, у 12 суддів закінчився 5-річний термін призначення, 4 судді перебувають у відпустці по догляду за дитиною, 3 судді мобілізовано, а 18 посад суддів залишаються вакантними. Слід зазначити, наголосив В. Драний, що відсутність повноважень у значної кількості суддів створює реальну загрозу якості розгляду справ, адже навантаження щодо розгляду судових спорів, яке перекладається на інших суддів, є надмірним. Загалом, за словами голови апеляційного суду, бездіяльність органів державної влади негативно впливає на функціонування судової системи, нераціонального  використання коштів державного бюджету.

 

Очільник ДСА України у своїй доповіді означив актуальні питання сьогодення, серед яких фінансове забезпечення судів загальної юрисдикції.  За словами Зеновія Холоднюка доведені бюджетні призначення судової системи України на 2015 рік склали 3 млрд 688 млн грн, що на 996 млн грн або 21% менше призначень 2014 року у зв’язку з обмеженням суддівської винагороди. Судам Кіровоградської області доведені бюджетні призначення на 2015 рік у сумі 90,7 млн грн, з них: місцевим загальним судам – 59,5 млн грн, місцевим господарським судам – 6,3 млн грн, апеляційним загальним судам – 18,0 млн грн, місцевим адміністративним судам – 6,9 млн гривень.

З 1 квітня поточного року Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення" від обмеження суддівської винагороди було знято, проте бюджетні призначення не повернуті, що створює проблеми з оплатою праці працівникам апаратів судів.

 ДСА України ініційовано внесення зміни до Закону про Держбюджет на поточний рік, яким перерозподілені призначення з видатків споживання на видатки розвитку на суму 46,5 млн грн для погашення кредиторської заборгованості за капітальними видатками, перерозподілено поточні видатки між судами усередині бюджетних програм для погашення заборгованості за поточними видатками, додатково виділено 12 млн грн капітальних видатків для облаштування переселених судів Донецької та Луганської областей за рахунок спецфонду державного бюджету.

Також, за словами Голови ДСА України, починаючи з квітня цього року здійснювалося наближення видатків на оплату праці в межах річних призначень. Уже проведено чотири наближення на загальну суму 232,6 млн грн, у тому числі судам Кіровоградської області на 5,7 млн гривень. "Ми плануємо до кінця 2015 року довести та зберегти середньомісячну заробітну плату для працівників апаратів місцевих судів до чотирьох тисяч гривень, а в судах апеляційної інстанції – до чотирьох з половиною", - сказав під час наради очільник ДСА.

Зеновій Холоднюк відзначив, що із прийняттям Верховною Радою України Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору", яким передбачається встановлення обґрунтованих ставок судового збору, буде забезпечено подвоєння доходів від сплати судового збору в реальному вимірі впродовж 12 місяців. А за рахунок збільшення надходжень судового збору та його невикористаного залишку на початок року в обсязі 311 млн грн річний план надходжень до спецфонду виконано 22 липня 2015 року, додав Голова  ДСА України. Тобто, надходження з 23 липня стануть джерелом додаткових призначень, як і в минулому році. За рахунок них планується перекрити дефіцит асигнувань на оплату праці працівникам апаратів судів та досягнути раніше названий рівень їх середньої заробітної плати, що зараз забезпечується наближенням до кінця поточного року, а при можливості ще й збільшити його, збільшити видатки на комунальні послуги у зв’язку з ростом тарифів, виділити певний обсяг капітальних видатків для критично важливих об’єктів.

Серед новел, що озвучив Зеновій Холоднюк під час наради, було переведення під юрисдикцію ДСА України спеціального підрозділу судової міліції. Така зміна підпорядкування обумовлена Законом України "Про Національну поліцію", який набирає чинності вже менш, ніж за три місяці, та Прикінцеві та перехідні положення якого передбачають створення підрозділів відомчої воєнізованої охорони ДСА України. Відтак, за словами Зеновія Холоднюка, на ДСА України покладаються нові повноваження із створення та налагодження роботи відомчої воєнізованої охорони. Очільник Державної судової адміністрації України відзначив, що наразі триває бюджетний процес, де також мають бути передбачені видатки на утримання відомчої воєнізованої охорони, а також можливі законодавчі зміни.

Голова ДСА України поінформував учасників наради про те, що ДСА України підготовлені пропозиції щодо внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус судів".

По завершенню наради Голова ДСА України відвідав приміщення Кіровоградського окружного адміністративного суду, апеляційного суду Кіровоградської області, Ленінського районного суду  м.  Кіровограда, територіального управління ДСА України у Кіровоградській області.

Зеновій Холоднюк у рамках перебування на Кіровоградщині взяв участь у Благодійному турнірі Олександрійського реабілітаційного центру "Ковчег" та збірної команди судових установ "Єлисаветградські орли".